Connie heeft fibromyalgie. Ze heeft hierdoor veel pijn en weinig energie. Het aanpassen van haar eetpatroon en haar kijk op voeding heeft voor een transformatie gezorgd. Niet alleen heeft ze meer energie en minder pijn, ze is ook maar liefst 29 kilo afgevallen! Ik ben heel trots op haar reis in 2017 en heb haar gevraagd om haar verhaal te delen in een gastblog. Dit wilde ze maar al te graag, want het liefst zou ze van de daken schreeuwen wat voeding met je kan doen. Lees haar persoonlijke verhaal en laat je inspireren! 

“Terugkijkend op 2017, ben ik heel blij met een aantal grote stappen die ik heb gezet. 

In 2016 heb ik de diagnose fibromyalgie gekregen en het advies was eigenlijk: zoek je eigen weg hierin en kijk wat voor jou het beste werkt. 

En daar sta je dan, hoe nu verder. Alles in mijn lijf deed behoorlijk pijn, elke dag opnieuw en ik was echt al bij het opstaan doodmoe, terwijl de dag nog moest beginnen. Ook lag ik vanwege de pijn en vermoeidheid, veel in bed overdag.

Het was medio april 2017 en ik dacht: zo kan het echt niet langer en was enigszins radeloos. En toen kwam Ellen, van Groen op je bord op mijn pad, dat is denk ik het (bijna) mooiste geschenk voor mij van 2017. Ik dacht; niet over nadenken, maar gewoon contact opnemen, wie weet wat het me brengt.

Al tijdens het eerste gesprek met Ellen voelde ik, dit gaat me iets moois brengen. Ik ben namelijk hooggevoelig en voel zulke dingen perfect aan. Ook nu heeft mijn gevoel me gelukkig niet in de steek gelaten. In ons eerste gesprek over mijn huidige voedingspatroon, schrok ik wel een beetje. Want, het zou beter zijn als ik langzaam aan mijn brood zou vervangen door andere dingen. Poeh, die kwam binnen, want wat moest ik in vredesnaam dan gaan eten tussen de middag en soms ’s ochtends? En geen zuivel, help, mijn kaas. En suiker is zeker voor jouw lijf niet goed, vertelde ze. En ik ben zo gek op snoepjes, koekjes, taart, etc. Maar ik ben iemand die als ze ergens aan begint, zich daar helemaal in vast kan bijten en dat heb ik gedaan. Ik wilde het echt een goede kans geven.

Mijn hart maakte een sprongetje, nu al meer energie?

Vanaf dag 1 ben ik serieus bezig gegaan door mijn dagelijkse boterham nog maar om de dag te nemen. Na een paar maanden at ik helemaal geen brood meer, dat was een hele overwinning voor mij. Ook heb ik geen koekje, snoepje, bewerkte producten etc. meer genomen.

En na drie weken had ik het idee dat ik wat meer energie kreeg en me iets fitter ging voelen. Ik dacht dat dat niet kon, zo snel, maar Ellen legde uit dat dat dus wel degelijk kan. Mijn hart maakte een sprongetje, want als dit na drie weken al mogelijk was, wat kon het dan nog veel beter worden voor me. Wat me het meest verbaasde was, dat ik heel gemakkelijk op een feestje kon zeggen; ‘nee hoor, ik hoef geen taart’, het leek geen moeite te kosten.

Eind mei 2017 ben ik met een drie maanden durend zwaar revalidatietraject begonnen en dit heeft ervoor gezorgd dat ik voorzichtig en in mijn eigen tempo ben gaan sporten. Ook daar kreeg ik te horen, dat het goed was dat ik met een voedingscoach ben gaan kijken welke voeding goed is voor mijn lijf en welke voeding ik beter kon laten staan. Als ik niet op voorhand was begonnen met Ellen, weet ik niet of mijn lijf het wel vol had kunnen houden.

Nu in januari 2018, merk ik zelfs aan mijn lijf (krijg o.a. buikpijn) welke voeding niet goed voor mij is en daardoor is het dus voor mij heel gemakkelijk om het te laten staan.

Als ik mijn dag goed indeel, kan ik stellen dat ik nu op een voor mij acceptabel niveau functioneer, qua vermoeidheid en pijn. Ook slaap ik sinds een paar maanden ’s nachts weer ontzettend goed en word ik heerlijk uitgerust wakker en zonder stijfheid in mijn hele lijf. 

Natuurlijk zijn mijn pijn en vermoeidheid (dat zijn toch wel kenmerken van fibromyalgie) niet als sneeuw voor de zon verdwenen, maar wel een heel stuk verbetert. Ook zijn mijn bloedwaardes door mijn voeding sterk verbetert. Zo heb ik geen te hoog cholesterol meer en hoef ik, zoals het er nu naar uitziet, toch niet geopereerd te worden aan een te snel werkende bijschildklier. Een jaar geleden was dat nog wel zo! Nou, dat zijn nog eens mooie en positieve berichten. Want op een operatie zit ik echt niet te wachten. Ook had ik twee soorten medicijnen vanwege een te hoge bloeddruk, maar omdat deze ook zo mooi omlaag gegaan is, mag ik er met 1 direct stoppen.

Door zo met een ander voedingspatroon bezig te zijn, ben ik ruim 29 kilo afgevallen en ook daar ben ik erg blij mee. Ik voelde me nooit onzeker, maar nu ik zoveel gewicht kwijt ben, voel ik me wel zekerder. Ik merk en krijg dat ook vaak te horen, je straalt en wat zie je er goed uit. Ik ben nu op een punt gekomen, dat ik niet nog meer af wil vallen, dus nu ga ik aan de slag met het stabiliseren van mijn gewicht. Ook hier krijg ik tips voor van Ellen.

Juiste voeding kan zoveel doen voor je lijf! 

Ik wil het echt wel van de daken schreeuwen; (juiste) voeding kan zoveel doen voor je lijf. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik daar een jaar geleden heel anders over dacht, dus mijn mening is hierin 180 graden gedraaid, gelukkig. Want als ik naar mezelf kijk, dan heeft de juiste voeding voor mij zoveel positiefs gebracht en spreek ik gewoon uit: ik zorg echt heel goed voor mijn lijf, en pluk daar dagelijks de vruchten van.

Wat een verschil als ik kijk hoe ik in januari 2017 functioneerde en hoe ik nu in januari 2018 op een hele andere manier leef en zo ontzettend gelukkig en dankbaar ben.

Ik schreef in het begin over het (bijna) mooiste geschenk van 2017. Maar het allermooiste geschenk van 2017 kwam op de valreep. In juli 2018 ga ik voor het eerst oma worden, dat was echt voor mij de kers op de taart. En wat is het een genot om een kleinkind te verwachten en jezelf weer stukken beter in je vel te voelen, letterlijk en figuurlijk. Dus 2018 gaat echt mijn jaar worden!!!

Dank je wel lieve Ellen, dat je met mij in zee bent gegaan.”