Val je ook weleens van je stoel van vermoeidheid op je werk, en liggen de luciferstokjes standaard klaar op je bureau? De kans is groot dat jouw lijf je iets probeert te vertellen! En ja, dat kan zijn dat je toch echt die laatste aflevering op Netflix niet had moeten kijken gisteravond. Maar het kan ook zijn dat je boterham met kaas je net niet de energie heeft gegeven die je nodig hebt om de dag door te komen. Met deze 5 hacks kom jij ook energieker je dag door en blijf je wakker.

1. Begin je dag eens niet gelijk met koffie

Cortisol is verantwoordelijk voor onze fight or flight response, zorgt voor alertheid gedurende de dag, maar belangrijker nog: het zorgt ervoor dat je uit jezelf wakker wordt in de ochtend. Je lichaam maakt in de ochtend extra cortisol aan om de dag te beginnen.

Koffie geeft ook een piek in je cortisol. Wanneer je uit je bed rolt en direct een kop koffie neemt, verstoor je eigenlijk het natuurlijke proces van de dag beginnen. Helemaal niet zo handig dus, om ‘s ochtends vroeg al koffie te drinken. Want je lijf is slim: als je constant cortisol verhoogd door koffie en dus het natuurlijke proces verstoort, gaat het op een gegeven moment gewoon zelf geen cortisol meer aanmaken. In plaats van dat de koffie je helpt wakker te worden zal je steeds minder baat hebben bij de cafeïne en op den duur resistent raken.

Je hebt een natuurlijke cortisolpiek tussen 8.00-9.00 in de ochtend, tussen 12.00-13.00 in de middag en rond 17.30-18.30. Je lijf doet zo hard z’n best om je alert te houden. Wees lief voor je lijf en neem je bakje dus gewoon om een uur of 10.00.

2. Vervang je bammetje met kaas voor wat groenvoer

En niet alleen omdat die groenten gezonder voor je zijn, want dat weten we allemaal wel. Maar wist je ook deze groenten ervoor zorgen dat je lichaam veel stabielere energie krijgt? Een boterham met kaas zorgt voor een behoorlijke piek in je bloedsuikerspiegel, waarna je lichaam als een bezetene aan de slag gaat om je bloedsuikerspiegel weer te stabiliseren. En hierna is je lichaam moe en heeft het nieuwe energie nodig. Gevolg: een energiedip en zin in zoetigheid!

Die piek in je bloedsuiker is veel minder hoog bij het eten van lekker veel groenten. Sterker nog, de groenten geven je veel meer langdurige energie waardoor je ook geen dipje zult ervaren. En nog een voordeel? Je hebt gelijk weer wat vitaminen en mineralen binnen!

3. Eet lekker vet (en nee, helaas geen kroket)

Je maakt jezelf niet populair als voedingsdeskundige door te zeggen dat je vooral meer groenten moet eten. Niemand heeft toch zin om bij de lunch op een blaadje sla te knagen? Nee, daarmee kom je de dag niet door. Wat wel heel goed helpt, is vet. Vetten geven een goede energieboost waardoor je wakker blijft, zorgen ervoor dat je lekker lang vol zit en je hersenen functioneren erg goed op vet! Dus wees niet bang om die hele avocado op te eten, en vervang de margarine alsjeblieft weer voor roomboter. Veel lekkerder ook toch?

4. Kies voor de printer op de benedenverdieping

De hele dag stilzitten is funest. Daar zijn wij niet voor gebouwd! Veel zitten is niet alleen een veroorzaker van vele fysieke klachten, het vele zitten is zelfs in verband gebracht met angst, stress en neerslachtigheid.

Door ook gedurende je dag zoveel mogelijk te bewegen hou je je lichaam actief. Zet je standaardinstellingen voor de printer dus op die van de benedenburen, vraag regelmatig of je collega’s nog wat willen drinken en ga aan de wandel! Lukt het niet om zo vaak te gaan lopen omdat je gebonden bent aan je bureau? Elk uur even 5 keer opstaan en weer gaan zitten is haast net zo effectief!

5. 16 uur cup a nootjes!

De makers van cup-a-soup hadden het goed bedacht. 4 uur cup-a-soup, dat zouden meer mensen moeten doen. Maar wist je dat in zo’n klein zakje soep gewoon 2 klontjes suiker zitten? In plaats van dat het je extra energie geeft, moet je lichaam weer aan de bak om die suikers te verwerken. Wees de 16 uurs-dip te slim af, neem in plaats van een cup-a-soup of een mars uit de automaat eens een handje nootjes. Wedden dat je daar veel langer van wakker blijft?