Brownies, ze kunnen zo ontzettend lekker zijn! Maar ook zo bomvol suiker zitten, en dat past nou net niet in je gezonde voedingspatroon. Hoe kan je dan toch heerlijke brownies bakken, zonder gelijk al die geraffineerde suikers binnen te moeten krijgen? Nou zo! Deze brownies bevatten geen geraffineerde suiker maar zijn heerlijk gezoet door dadels. En ja, dit zijn ook suikers, maar dan een stukje vriendelijker voor je darmen en veroorzaken geen verzuring in vergelijking met de witte tafelsuiker die in de meeste baksels gaat. Beter voor je energie, en beter voor je gezondheid!

Deze brownies zijn niet alleen erg lekker, er zit ook nog aardig wat groente in verstopt. En daar merk je niets van. Ideaal toch? Ik durf te wedden, dat zelfs die paar mensen in je omgeving die niets moeten hebben ‘van al dat gezonde voedsel’ (ja, je weet gelijk wie ik bedoel toch ;-)) hiervan zullen genieten.

Oh, en deze brownies zijn ook nog eens relatief koolhydraatarm door het gebruik van kokosmeel, glutenvrij, zuivelvrij en een bron van hele goede vetten! Win win, vind je niet?

Dit heb je nodig voor ongeveer 12 brownies:
  • 250 gram medjool dadels
  • 175 gram kokosolie (gesmolten)
  • 60 gram kokosmeel
  • 50 gram cacaopoeder
  • 1 courgette
  • 2 eieren
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel citroensap
  • 50 gram walnoten
Zo maak je het:

Leg een bakpapier in de ovenschaal om aanbakken te voorkomen. Verwarm de oven op 180 graden. Maal de dadels in de keukenmachine of blender samen met de gesmolten kokosolie, eieren en citroensap. Meng in een ruime kom alle droge ingrediënten. Rasp de courgetten en knijp goed uit, zodat het meeste vocht is verdwenen. Voeg dit vervolgens bij het droge mengsel, samen met je dadelmix. Spatel met wat geduld de boel door elkaar tot alles goed gemixt is. Voeg ongeveer de helft van de walnoten (hak ze even grof) toe aan het mengsel. Verdeel goed over je ovenschaal en de rest van de walnoten kunnen er dan bovenop. 

Ze mogen ongeveer 30 minuten in de oven, prik even met een satéprikker in de brownies om te kijken of ze niet meer nat zijn. Zet de oven uit en laat je brownies nog even nagaren in de oven (max 10 minuten). En dan komt het lastigste deel: laat ze goed afkoelen voor je ze gaat snijden! Het allerlekkerst zijn ze als ze echt lekker gekoeld zijn, trust me. Dus weersta de verleiding en zet de brownies eerst nog een paar uurtjes in de koelkast.