Een hartige taart, of quiche, valt vaak niet meer binnen de opties als een gluten- en zuivelvrije maaltijd jouw standaard is. De meeste recepten bevatten een kant- en klaar bladerdeeg of als je zelf aan de bak gaat vooral speltmeel en creme fraiche. Hoe kan je hier dan toch een lekkere variant op vinden? Laat dit maar aan Kayleigh over! Ze heeft voor haar gezondheid haar voedingspatroon omgegooid én is fan van hartige taarten. En een nieuw recept voor en glutenvrije hartige taart is geboren. 

Er zijn erg veel verschillende soorten meel op de markt. Het voordeel van kikkererwtenmeel? Je hoeft geen room en eieren te gebruiken! Kikkererwten zitten ook nog eens vol met vezels en bevatten een prima hoeveelheid eiwitten. Je haalt kikkererwtenmeel bij de natuurwinkel. 

Uiteraard kan je ook andere soorten meel gebruiken, dan zul je ook eieren en wat room toe moeten voegen. 

Geniet!

 

Dit heb je nodig voor één hartige taart:
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el tijm
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 100 gr oesterzwammen
  • 100 gr shiitake
  • snufje peper
  • snufje zout
  • 150 gram kikkererwtenmeel
  • Kokosolie/Ghee
  • Water
  • Hou je van een wat krachtige smaak? Voeg wat gebakken spekjes toe
  • eventueel: geraspte kaas
Zo maak je het:

Begin met het maken van het deeg. Doe 150 gram kikkererwtenmeel samen met 300 ml lauwwarm water, 3 eetlepels kokosolie/ghee en een snufje zout in een kom en meng dit tot een geheel. Laat het ‘deeg’ 30 minuten staan zodat het meel het water goed opneemt.

Pel en snipper de ui en knoflooktenen. Borstel de paddenstoelen en champignons schoon & snijd deze in kleine stukjes. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Verhit een koekenpan op matig vuur met een theelepel ghee en fruit daarin de ui en knoflook aan. Voeg na 5 minuten alle gesneden paddenstoelen toe. Voeg na 5 minuten een eetlepel tijm toe en bak dit nog een paar minuten mee. Voeg peper naar smaak toe.

Heeft het deeg een half uur gerust in de kom? Voeg dan de paddenstoelenmix uit de koekenpan toe bij het kikkererwten deeg en roer goed door. Pak vervolgens een springvorm en bekleed deze met bakpapier. Giet het mengsel in de bakvorm en garneer eventueel met wat geraspte kaas. Zet de hartige taart ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden.